Zespół jelita drażliwego – co jeść?

Zespół jelita drażliwego (IBS) objawia się m.in. bólami brzucha, biegunką i zaparciami. Z diety chorych na IBS należy wykluczyć produkty bogate w nierozpuszczalny błonnik, a także tłuszcze zwierzęce i wzdymające warzywa.

Co to jest zespół jelita drażliwego?

Przyczyny zespołu jelita drażliwego (IBS) nie zostały dokładnie zbadane. Przypuszcza się, że wpływ na rozwój choroby mają czynniki psychospołeczne, dieta, a także zaburzenia motoryki jelita. Schorzenie pojawia się częściej u osób, które są narażone na duży stres i nie potrafią się skuteczne rozluźnić. Pacjenci chorzy na IBS często obawiają się rozwoju choroby nowotworowej. Zdaniem naukowców zespół jelita drażliwego nie ma wpływu na pojawienie się raka. Objawy występujące w IBS to bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i biegunki, nieregularne wypróżnienia. Mogą pojawić się także: zgaga, nudności, śluz w stolcu, zmęczenie, dolegliwości ze strony pęcherza lub dróg moczowych i problemy ze snem.

Zespół jelita drażliwego – jakie produkty są wskazane, a jakich należy unikać?

Dieta osób chorych na zespół jelita drażliwego powinna zawierać produkty, które zmniejszają perystaltykę jelit. Są to m.in. warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym (dynia marchew, banan, starte jabłko). Warto sięgnąć też potrawy wykonane z ryżu, produkty suche oraz mające w swoim składzie żelatynę lub mąkę ziemniaczaną. Chorzy powinni pamiętać o piciu płynów: 2-3 litry na dobę. Posiłki najlepiej gotować, piec w pergaminie bądź folii lub dusić bez tłuszczu. Osoby, u których zdiagnozowano IBS, będą się lepiej czuć, kiedy ograniczą pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit. Są to: wzdymające warzywa (kapusta, soja, soczewica, kalafior) i owoce (czereśnie, gruszki) oraz tłuszcze zwierzęce w swojej diecie. W diecie chorych na zespół jelita drażliwego niewskazane są też ostre przyprawy, zimne słone i pikantne posiłki oraz napoje, a także produkty z błonnikiem nierozpuszczalnym (np. otręby i ciemny ryż). Jadłospis nie powinien zawierać cukrów, które fermentują w jelitach, m.in. rafinozy w warzywach strączkowych, laktozy z mleka i fruktozy z soków owocowych i słodkich owoców. Warto wyeliminować z diety kawę i alkohol, a także gazowaną wodę mineralną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

50 − = 40